PAMELA GYMLCSSALTJA
Krj meg egy felnttet, hogy segtsen neked fzni/stni!
Ha remek gymlcssaltt akartok kszteni, mindig az vszaknak megfelel gymlcsket vlasszatok! Ezek a legjobbak, mert termszetes krnyezetkben nnek, nem veghzban!
Tlen: alma, narancs, kivi, mandarin
Tavasszal: alma, krte, narancs
Nyron: eper, cseresznye, barack, srgabarack, krte, dinnye
sszel: szl, alma, krteMinden vszakban tehettek a saltba egy kis bannt is!
Elkszts: Mosstok meg, hmozztok le, s vgjtok apr darabokra a gymlcsket. Tegytek az egszet egy nagy tlba! A puha gymlcsket (a bannt s az epret) hagyjtok a vgre. Hogy mg finomabb legyen a gymlcssalta, adjatok hozz egy kanlnyi cukrot s egy kis citromlt. De zesthetitek joghurttal is. Amikor elkszlt, tegytek be a htbe, s egy ra mlva... hamm!
MAKADMDIS STEMNY
Krj meg egy felnttet, hogy segtsen neked fzni/stni!
Hozzvalk:
+ 250 g vaj
+ fl bgre cukor
+ msfl bgre liszt
+ 1 teskanl vanliaeszencia
+ msfl bgre kkuszreszelk
+ 65 g darlt makadmdi
Elkszts: Keverd el jl a vajat a cukorral, hogy lgy keverket kapj! Add hozz a darlt dit, a lisztet, a vanlit, s keverd el jl! A tsztbl formzz apr stemnyeket kedved szerint, tedd ket kivajazott tepsibe, majd szrd meg ket kkuszreszelkkel.
Gyjtsd be a stt, s amikor 180 fokosra melegedett, tedd be a stemnyeket. Hagyd ket slni kb. 15 percig, amg szp aranybarnk nem lesznek! Vrd meg mg kihlnek, s... j tvgyat!
NAYA HONVGY ELLENI RECEPTJE-BARACKFAGYI MAKADMDIVAL
Krj meg egy felnttet, hogy segtsen neked fzni/stni!
Hozzvalk: (6 fre vagy 5 torkosra)
+ 1 bgre darlt makadmdi (egyszer di is j)
+ 1 bgre tr
+ 250 g szibarack
+ 1 kiskanl vanlia
+ 2 kanl cukor
+ 3 friss vagy konzerv barack a dsztshez
Elkszts: Turmixold ssze a trt, a 250 g barackot, a cukrot s a vanlit. A legjobb, ha elektromos turmixgpet hasznlsz. Addig keverd, mg egyenletes, sr krmet nem kapsz! Ezutn 6 (vagy 5) lehttt tlka aljra tegyl egy-egy rteg barackot, ntsd r a krmet, s dsztsd a tetejt darlt makadmdival (vagy egyszer dival)! Ezutn htsd le, majd j tvgyat!
AUSZTRL UZSONNA NAYA MDRA (SAJTTORTA SASLIKKAL)
Krj meg egy felnttet, hogy segtsen neked fzni/stni!
Hozzvalk: /a torthoz/
+ 500 g liszt
+ fl cssze aprtott makadmdi (vagy egyszer di)
+ kt tojs
+ 125 g vaj
+ 150 g szraz, reszelt sajt
+ tej
+ leszt
/a saslikhoz/
+ kockra vgott sajt
+ dligymlcs
Elkszts: Verd fel a tojsokat, s add hozz a vajat, a reszelt sajtot, a dit s annyi tejet, hogy sima tsztt kapj. Oldd fel az lesztt fl cssze tejben, s keverd bele a tsztba. ntsd az egszet kivajazott s liszttel megszrt stformba. Melegtsd el a stt, s kzepes lngon ssd a tortt kb. eg rn t. Kzben ksztsd el a saslikot. Amikor a torta kihlt, szrd bele a tetejbe a saslikot. Az uzsonna kszen ll a tlalsra!
NIDA NNI TEPSIBEN SLT CHOKLLO KRME
Krj meg egy felnttet, hogy segtsen neked fzni/stni!
Hozzvalk:
+ 10 nagy cs kukorica
+ 1/2 liter tej
+ 1/2 kg aprra vgott hagyma
+ 1 bgre vaj
+ 1 bgre tejfl
+ 2 tojs
+ 1/2 bgre cukor
+ 1 kiskanl vanlia
+ 1 csipet s
Elkszts: szemezd le a kukoricacsveket, s turmixold ssze a szemeket a friss tejjel. Ezutn szrd t az egszet nagy lyuk szrn, hogy a szemek hjt eltvoltsd. Pirtsd meg a hagymt a vajon, majd add hozz a kukorichoz. Olvaszd meg a maradk vajat serpenyben, majd ntsd bele a kukorict, s kevergesd folyamatosan. Kzben lassanknt add hozz a tejflt. Sr, krmes szszt kell kapnod. Ekkor add hozz a cukrot, a st s a vanlit, keverd el jl, majd hzd le a serpenyt a tzrl. Hagyd hli, majd amikor langyos, sd hozz a kt tojst, s keverd jl ssze az egszet. ntsd a krmet kivajazott tepsibe, s 200 fokon ssd 1 rn t, mg a teteje szp aranybarna nem lesz. Melegen tlald!
MARIA APRSTEMNY MADARAKNAK RECEPTJE
Krj meg egy felnttet, hogy segtsen neked fzni/stni!
Hozzvalk:
+ kles
+ margarin
+ vicces stemny formk ( szv, csillag, virg, stb.)
+ aluflia
+ sznes szalagok
Elkszts: helyezd a stemlyformkat egy-egy ngyzet alak alufliadarabra! gyelj, hogy sehol se lgjanak le! Kszts kis hurkokat a szalagbl, s tedd a hurkok vgt a formba! Ezutn tltsd meg a formt klessel! Olvaszd meg a margarint lbasban, majd ntsd r a klesre, s a szalagra gy, hogy a forma megteljen! Vrd meg, mg a margarin kihl, majd tedd a formkat a htbe, hogy a stik megkemnyedjenek! vatosan vedd ki a stiket a formbl! Vigyzz, el ne trjenek! Most mr kiakaszthatod ket az erklyre, vagy a kertbe a fk gaira. Igazn vidm kis dszek, s a madarak nagyon szeretik ket!
OLVABOGYS RKSALTA
Krj meg egy felnttet, hogy segtsen neked fzni/stni!
Hozzvalk:
+ 500 g garnlark
+ 100 g magozott olvabogy
+ 100 ml majonz
+ 2 avokd
+ ss keksz
Elkszts: Forralj fel egy fazkban vizet egy teskanlnyi sval! Tedd a vzbe a rkokat, s fzd 2 percig, majd rgtn szrd le. Turmixold ssze az olvabogykat, s keverd hozz a majonzt! Tedd egy nagy tnyr aljra a ss kekszet, helyezd a tetejre a leszeletelt avokdt majd az olvs krmeket! Vgl pedig jhet a rk!
TEJES DESSG
Krj meg egy felnttet, hogy segtsen neked fzni/stni!
Hozzvalk:
+ 250 g cukor
+ 4 tojs
+ reszelt citromhj
+ vanliaaroma
Elkszts: Forrald fel a tejet, keverd ssze cukorral, s hagyd kihlni! Keverd ssze a tojssrgjt, a citromhjat, s a vanliaaromt. Verd kemny habb a tojsfehrjt, s keverd ssze a hozzvalkat! ntsd egy teflonserpenybe, s tedd be a stbe 300 fokon 30 percre gy, hogy a tepsit egy nagyobb tepsibe vzbe lltod! Knld langyosan vagy hidegen!
AVKDOS SZEDVICS
Krj meg egy felnttet, hogy segtsen neked fzni/stni!
Hozzvalk:
+ 4 avokd
+ 1 fej fehr hagyma
+ 50 g sajt
+ szeltelt kenyr
+ olaj
+ ecet
+ s
+ tabasco szsz
Elkszts: Vgy 4 rett avokdt! Hmozd meg ket, tvolsd el a magjukat, s tedd ket turmixgpbe az olajjal, az ecettel, egy csipet sval, kt csepp tabasco szsszal s a hagymval egytt. Turmixold addig, mg finom krmet nem kapsz! ezutn kend meg a kenyrszeleteket a krmmel, s tegyl minden szendvics tetejre egy szelet sajtot dsztskppen! Ha tl sok krmet ksztettl, ne aggdj! nyugodtan a htbe teheted msnapig elll!
J tancs: hogy a krm ne barnuljon meh a htben, tegyl bele egy avokdmagot!
MARGARTS RIZOTT
Krj meg egy felnttet, hogy segtsen neked fzni/stni!
Hozzvalk ( 4 szemlyre) :
+ 350 g rzs
+ egy kis fej hagyma
+ 1 liter hsleves
+ 50 g vaj
+ 50 g reszelt parmezn
+ egy tucat margarta ( mosstok le alaposan a virgokat )
+ rlt rzsabors
Elkszts: aprtsd fel a hagymt, s pirtsd meg a vaj feln. Tedd hozz a rizst, s pirtsd rvid ideig. ntsd hozz a forr levest, s fzd az egszet alacsony hfokon kb. 12 percig. Ekkor add hozz a maradk vajat, a reszelt sajtot s a folyvz alatt gondosan lebltett virgfejeket. Keverd el jl az egsze, majd tedd a rizst a tnyrokra, szrd meg rzsaborssal, s dsztsknt tegyl nhny virgot a tnyr szlre.
DES RNTOTTA RZSASZIRMOKKAL
Krj meg egy felnttet, hogy segtsen neked fzni/stni!
Hozzvalk ( 4 szemlyre ) :
+ 6 tojs
+ 2 kanl cukor
+ 10 mentalevl
+ 3 rzsa
+ 2 kanl extra szz olvaolaj
Elkszts: sd a tojsokat egy tlba, s keverd ssze jl a cukorral. A rzsaszirmokat s a mentaleveleket vgd vkony cskokra, s add hozz a tojsokhoz. Kis olajon ssd ki a tojsokat nagy teflonserpenyben. Tedd ki a tnyrokra a rntottt, majd dsztsd mentalevelekkel s rzsaszirmokkal.
VIRGSALTA
Krj meg egy felnttet, hogy segtsen neked fzni/stni!
Hozzvalk:
+ 100 g jgsalta
+ 100 g cikriasalta
+ egy csokor rukola
+ egy kis cukkini
+ egy vkony cskokra vgott srgarpa
+ 3 kanl kukorica
+ kt mark mezei virg ( pipacs, bzavirg, margarta )
+ s
+ olvaolaj
+ citrom
+ bors
Elkszts: mosd meg a zldsget s hagyd megszradni. Tedd egy nagy tlba, s nts r olajat, majd zestad citrommal, sval, s borssal. Keverd ssze jl az egszet. vatosan mosd meg a virgszirmokat, s szrtsd meg ket kt vszondarab kztt. Tlals eltt szrd a virgokat a salta tetejre.
KANDROZOTT IBOLYA
Krj meg egy felnttet, hogy segtsen neked fzni/stni!
Hozzvalk:
+ friss ibolyavirgok
+ ndcukor
+ 1 tojs
+ 1 konyhai ecset
Elkszts: vgd le a virgok szrt. Mrtsd bele az ecsetet a tojsfehrjbe, s kend meg vatosan a virgokat. Ezutn egyenkn forgasd meg a virgfejeket a ndcukorban, s tedd egy tnyrra, hogy megszradjanak. Fl ra mlva. a cukortl az ibolyk megkemnyednek s fogyaszthatv vlnak. Gondosan lezrt vegekben sokig elllnak, s kitn dsztsei lehetnek tortknak s fagylalatkelyheknek.
RZSALEKVR
Krj meg egy felnttet, hogy segtsen neked fzni/stni!
Hozzvalk:
+ 200 g rzsaszirom
+ 500 g cukor
+ 600 g vz
+ egy fl citrom leve
Elkszts: mosd meg alaposan a rzsaszirmokat s vgd cskokra, de ne tl vkonyra, mert elvesztik a nedvessgtartalmukat. Keverd ssze a rzsaszirmokat 200 g cukorral s a fl citrom levvel. Nyomkodd ssze j alaposan az egszet kzzel, gy a cukor tveszi a rzsa aromjt. Melegtsd fel a vizet a maradk cukorral, s add hozz a masszt. Fzd az egszet addig, mg sr szirupot nem kapsz. Ekkor vedd le a tzrl, s hagyd hlni 10 percig, majd tltsd a lekvrt tiszta s langyos befttesvegekbe. Zrd le az vegeket, amg mg meleg a lekvr, s trold stt szraz helyen.
|